Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil bygge kompetanse og utforske nye samarbeidsmodeller for utvikling av fremtidens attraktive og bærekraftige lokalsamfunn. Programmet er et samarbeid mellom Design og Arkitektur Norge (DOGA), Nordic Edge, Innovasjon Norge m.fl.

Formålet med Gnist-programmet er å ta utgangspunkt i konkrete utfordringer knyttet til steds- og næringsutvikling, og tilby utvalgte kommuner hjelp og kompetanse for å utvikle nyskapende løsninger.

Landets kommuner ble på tampen av 2020 oppfordret til å sende søknad om deltakelse i Gnist 2021. Lebesby kommunes søknad dreier seg om å snu en kjent problemstilling på hodet: Kan fraflytting utnyttes til noe positivt? Vi ønsker å finne nye samarbeidsmodeller for å involvere og trekke til oss unge innbyggere som har flyttet ut av kommunen. Dette er juryens begrunnelse for valget av Lebesby:

Fraflytting er en kritisk problemstilling for mange distriktskommuner. Lebesby vil se på utfordringen fra en ny vinkel, og utforske potensialet som ligger i ny teknologi for å bedre utnytte ressursene til utflyttere. Her er det gode muligheter for innovasjon og nytenkning.

Vi er helt i startgropa av prosjektet og skal nå bruke litt tid på å lage en plan for det videre arbeidet.

Kontaktperson for Gnist-prosjektet er planlegger Hege Johansen.

Lebesby kommunes søknad til Gnist PDF document ODT document

Om Gnist-programmet

Pressemelding fra DOGA