Med støtte fra Kulturrådet, Fritt Ord Stiftelsen, Finsk-Norsk kulturinstitutt, Sametinget, Nordisk kulturfond og Finnmark Fylkeskommune gjennomfører Lebesby kommune også i år Skábma-festivalen, en festival med samiske og sirkumpolare problemstillinger samt kunstneriske uttrykksformer som bakteppe.
Det er den assisterende plan- og kultursjef i Finnmark fylkeskommune Stine Qvigstad Jenvin, som åpner festivalen på fredag, 17.november kl.19 på Kjøllefjord kinosal. For åpningskonserten står Leagus fra Tromsø med Herborg Rundberg (piano) og Kristian Svalestad Olstad (gitar) med musikk som beveger seg i et grenseland mellom tradisjon, samtid og improvisasjon som veves sammen til et genuint uttrykk som gjør Leagus til ei nyskapende stemme i et kunstnerisk samisk samtidsuttrykk.
Allerede på tirsdag, 14.11. l.18.00 er det foredrag og bildevisning på biblioteket. To inuittiske damer, Rosemary Sandy og Maniituq Thompsen presenterer «Fortellinger om Nunavut» med informasjon om livet i den nordligste delen av Canada.
Kjell-G. Kjær forteller på onsdag kl.19 om ishavsfangstens betydning for den samiske og kvenske befolkningen, fredag er temadag på Kjøllefjord barnehage med Eventyrfortellinger med Mikkel Gaup og på Kjøllefjord skole med joik-workshop og litteraturverksted.
På lørdag inviteres til en Rap-konsert med den finsk-samiske rapperen Ailu Valle som i tillegg har rap-workshop for lokale ungdommer.
Skábma er en nomadisk festival! Allerede i fjor da festivalen gjennomførtes for første gang hadde vi bestemt at festivalen skal være nomadisk med et ben i Kjøllefjord og det andre skal reise rundt kommunen og i fremtida forhåpentligvis også på hele Nordkyn. I fjor var det Dyfjord der nesten hele bygda deltok, i år flytter festivalen på søndag til Lebesby. Her er det en fullpakket dag med familieforestilling, strikkeworkshop, filmvisning, utstilling og åpen diskusjon.
Samspill og dialog mellom det samiske og ikke samiske er en nøkkel for et fremtidsrettet samliv. Det å kunne trekke linjer tilbake i tid, bidrar til å fortelle oss noe om hvem vi er og hvor vi kommer fra, og styrker følelsen av fellesskap og tilhørighet i lys av samiske samtidskulturelle uttrykksformer. Engasjement i lokalsamfunnet bygger demokratiske verdier og gir mulighet til innflytelse og medvirkning lokalt.
Film, musikk, foredrag, samfunnsdiskusjon, utstilling og lesning samt strikkeworkshop og flere workshop for skole- og barnehagebarn – dette er Skábma 2017! Velkommen!
(foto: Helge Matland)plakat17_950x1343.jpg